Multistate, epidemia zapalenia wątroby typu A z udziałem żywności ad 5

Spośród 43 badanych pokarmów, truskawkowy placek serwowany 10 lutego 1997 r. Był jedynym pokarmem istotnie związanym z zapaleniem wątroby typu A (ryzyko względne, przedział ufności 7,5; 95%, od 1,1 do 53). Maine
Tabela 3. Tabela 3. Konsumpcja żywności w poszczególnych przypadkach Pacjenci i osoby kontrolne w 13 szkołach Maine w okresie od lutego do kwietnia 1997 r. Wstępne badanie w Maine obejmowało 14 pacjentów z przypadkami i 329 osób w grupie kontrolnej i wskazało, że częstotliwość spożywania obiadu szkolnego była związana z prawdopodobieństwo zapalenia wątroby typu A (chi-kwadrat dla trendu = 4,5, P = 0,03). Dziewiętnastu pacjentów i 59 osób kontrolnych w 13 szkołach zostało uwzględnionych w drugim badaniu kliniczno-kontrolnym. Jedzenia w szkolnej stołówce zawierającej mrożone truskawki były jedynym czynnikiem związanym z zapaleniem wątroby typu A (tabela 3).
Dystrybucja mrożonych truskawek
Truskawki biorące udział w tym wybuchu zostały wyhodowane w Meksyku, przetworzone i zamrożone w fabryce w Kalifornii, i dystrybuowane przez Departament Rolnictwa w ramach programów szkolno-lunchowych i przez dystrybutorów do użytku komercyjnego. Przetwórca wysłał 13 partii mrożonych truskawek przetworzonych w dniach 19 kwietnia, 8 maja i 9 maja 1996 r. W ramach programów szkolno-lunchowych w Michigan oraz 9 partii przetworzonych w dniach 29 kwietnia, 30 kwietnia i 3 maja 1996 r. W Maine. programy szkolno-lunchowe. W każdym stanie zapieczętowane 30-kilogramowe (14 kg) pojemniki z mrożonymi truskawkami zostały otwarte w kuchni szkolnej, rozmrożone i włączone do ciastek lub podawane w filiżankach. Ryzyka choroby związanej z określonymi numerami partii nie można było zbadać, ponieważ nie zachowano żadnych zapisów, które otrzymały lokalne kuchnie, a które partie.
Urzędnicy Kalifornijskiego Departamentu Usług Zdrowotnych, Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Ministerstwa Rolnictwa zbadali zakład, w którym truskawki były przetwarzane, pakowane i mrożone. W toku dochodzenia nie stwierdzono żadnych zapisów choroby odpowiadającej wirusowemu zapaleniu wątroby typu A wśród pracowników w czasie przetwarzania truskawek. Truskawki przenoszono na przenośniku taśmowym, płukano w roztworze chloru 12 części na milion, mechanicznie krojone, w połączeniu z roztworem sacharozy, pakowano i zamrażano. Kontakt dłoni z jagodami ograniczał się do odrzucenia niedopuszczalnych jagód, gdy przechodzili przez przenośnik taśmowy.
Urzędnicy z FDA odwiedzili także trzy z czterech rozwijających się pól w Meksyku. Woda do nawadniania kroplowego była wyprowadzana z rzeki i filtrowana w zbiornikach piasku. Kilka latryn szczelinowych było dostępnych do użycia przez zbieraczy. Jedynymi urządzeniami do mycia rąk były ciężarówki, które krążyły po polach. Zbieracze nie nosili rękawiczek i usuwali truskawkowe łodygi za pomocą swoich paznokci. Nie było żadnych zapisków dotyczących chorób wśród osób zbierackich.
Kontynuacja
W dniu 28 marca 1997 r. 13 partii mrożonych truskawek wysłanych do Michigan zostało wycofanych z użytku w całym kraju (ryc. 1), a nadzór nad zapaleniem wątroby typu A został podwyższony19. Badanie truskawek z tych partii bakterii z grupy coli było ujemne. Mrożone truskawki z innych partii przetworzone w 1996 r. I dystrybuowane do programów lunch szkolny zostały wstrzymane kwietnia, a następnie wycofane po ostatecznych wynikach dochodzenia w Maine.
Spośród 13 państw, które otrzymały mrożone truskawki od tego samego przetwórcy w ramach programu lunch szkolny , przypadki zapalenia wątroby typu A w szkołach, w których podawano produkt, zgłaszano w Tennessee (dwa przypadki), Arizonie (dziewięć przypadków) i Wisconsin (pięć przypadków). skrzynie)
[przypisy: ambroksol, dienogest, klimakterium ]
[więcej w: objawy wirusa hiv, obliteracja, olx nasielsk ]