Multistate, epidemia zapalenia wątroby typu A z udziałem żywności ad 7

Sekwencjonowanie genetyczne HAV od pacjentów w tych stanach wiązało się najczęściej z wybuchem w Michigan. Natomiast tylko w niewielkiej części przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A była sekwencja genomowa identyczna z sekwencją wybuchową. Zanieczyszczenie fekalne żywności, która nie jest później gotowana, jest potencjalnym źródłem HAV, a wirus pozostaje zakaźny przez długie okresy w różnych warunkach środowiskowych, w tym w czasie zamrażania. [20] Zużycie zamrożonych malin i truskawek było związane z wybuchem zapalenia wątroby typu A. 6-9 Zanieczyszczenia fekalne świeżych owoców i warzyw mogą wystąpić podczas nawadniania, zbierania, sortowania lub wysyłki oraz przetwarzania. Ponieważ owoce biorące udział w tym wybuchu zostały wybrane i przetworzone około rok wcześniej, nie można było określić miejsca, w którym doszło do zanieczyszczenia. Truskawki mogły zostać skażone przez nawadnianie przez spryskanie zanieczyszczoną wodą, ale rośliny w Meksyku były nawadniane kroplami. Jest mało prawdopodobne, aby doszło do zanieczyszczenia w krótkim czasie, gdy owoce były trzymane na polach i transportowane w celu przetworzenia. W zakładzie robotnicy nie znosili owoców, a zanieczyszczenie fekaliami wody używanej do mycia owoców lub przygotowania zawiesiny sacharozy najprawdopodobniej doprowadziłoby do wykrycia bakterii coli w produkcie końcowym. Zanieczyszczenie mogło wystąpić podczas żniw, ze względu na słabe toalety i urządzenia do mycia rąk na polach oraz ze względu na kontakt ręczny wymagany do usunięcia łodygi z każdej jagody.
W poprzedniej epidemii związanej ze spożyciem mrożonych truskawek, sprawy ograniczono do jednej szkoły w Gruzji i jednej instytucji dla niepełnosprawnych rozwojowo w Montanie, pomimo szerokiego rozpowszechnienia udziału wielu jagód9. W obecnym wybuchu duże ilości zamrożonych truskawki były szeroko dystrybuowane do programów szkolno-lunchowych i produktów detalicznych, ale liczba przypadków związanych ze spożywaniem niegotowanego produktu była ograniczona. To odkrycie sugeruje, że podczas obu epidemii skażenie miało miejsce na niskim poziomie i nie było jednolite. Dodatkowo, podczas tego wybuchu, byliśmy w stanie wykazać za pomocą analizy genetyczno-sekwencyjnej związek pomiędzy pozornie sporadycznymi przypadkami a ogniskiem w Michigan.
Dzięki technikom charakteryzacji szczepów udało się zidentyfikować patogeny bakteryjne, takie jak Salmonella, 21 Listeria monocytogenes, 22 i Escherichia coli O157: H723, jako przyczynę wybuchów epidemii spożywania żywności powszechnego pochodzenia, które naśladowały sporadyczne przypadki choroby. Ustalenie zakresu wybuchów epidemii wirusowego zapalenia wątroby typu A w Stanach Zjednoczonych będzie wymagać zastosowania sekwencjonowania genetycznego do identyfikacji powiązania między małymi skupiskami choroby. To zadanie może być trudniejsze niż w przypadku patogenów bakteryjnych, ponieważ czas inkubacji infekcji HAV jest dłuższy.
Chorobowe zapalenie wątroby typu A będzie wymagało specyficznych strategii profilaktycznych, aż do uzyskania wysokiego poziomu odporności we wszystkich grupach wiekowych w wyniku rutynowych szczepień w dzieciństwie. Ponieważ było kilka etapów, w których truskawki mogły zostać skażone, konieczna jest analiza zagrożeń i programy punktów krytycznych lub inne programy systematycznej kontroli jakości.24 Osoby zakażone HAV, które zajmują się produktami spożywczymi, które nie są następnie gotowane mogą być źródłem skażenia, nawet jeśli takie postępowanie ma miejsce przed dystrybucją detaliczną Odpowiednie toalety i urządzenia do mycia rąk muszą być zapewnione takim pracownikom i nauczane odpowiednie techniki mycia rąk. Obecne krajowe działania w zakresie bezpieczeństwa żywności zaczynają zajmować się kwestiami związanymi z tą epidemią, w tym potrzebą skoordynowanej reakcji agencji lokalnych, stanowych i federalnych, jak miało to miejsce w tym epizodzie.
[hasła pokrewne: suprasorb, cilostazol, Mimośród ]
[patrz też: litania do ducha sw i obietnice, niewydolność żylna, niskorosłość ]