Multistate, epidemia zapalenia wątroby typu A z udziałem żywności

Zbadaliśmy duży wybuch wirusa zapalenia wątroby typu A, który miał miejsce w lutym i marcu 1997 r. W stanie Michigan, a następnie rozszerzyliśmy dochodzenie, aby ustalić, czy miało to związek ze sporadycznymi przypadkami zgłoszonymi w innych stanach wśród osób, które spożywały zamrożone truskawki, jedzenie podejrzane o powodowanie wybuch. Metody
Przypadki zapalenia wątroby typu A zostały potwierdzone serologicznie. Badania epidemiologiczne przeprowadzono w obu stanach z wystarczającą liczbą przypadków, Michigan i Maine. RNA wirusa zapalenia wątroby typu A wykryty w próbkach klinicznych został zsekwencjonowany w celu określenia pokrewieństwa wirusa w przypadkach związanych z epidemią i w innych przypadkach.
Wyniki
Łącznie 213 przypadków zapalenia wątroby typu A odnotowano w 23 szkołach w Michigan i 29 przypadkach w 13 szkołach w Maine, przy średniej szybkości ataku wynoszącej od 0,2 do 14 procent. Wirusowe zapalenie wątroby typu A było związane ze spożyciem mrożonych truskawek w badaniu kliniczno-kontrolnym (iloraz szans dla choroby, 8,9,8% przedział ufności, 2,1 do 33) oraz badanie kohortowe (względne ryzyko zakażenia, przedział ufności 7,5; 1,1 do 53) w Michigan oraz w badaniu kliniczno-kontrolnym w Maine (iloraz szans w przypadku zakażenia, 3,4; przedział ufności 95%, 1,0 do 14). Sekwencje genetyczne wirusów od 126 pacjentów w Michigan i Maine były identyczne jak te z 5 pacjentami w Wisconsin i 7 pacjentami w Arizonie, wszyscy uczęszczali do szkół, w których podawano mrożone truskawki z tego samego procesora, oraz u 2 pacjentów z Luizjany, którzy spożyli komercyjnie przygotowane produkty zawierające mrożone truskawki z tego samego procesora.
Wnioski
Opisujemy duży wybuch zapalenia wątroby typu A w Michigan, który był związany ze spożyciem mrożonych truskawek. Znaleźliśmy pozornie sporadyczne przypadki w innych stanach, które można powiązać z tym samym źródłem za pomocą wirusowej analizy genetycznej.
Wprowadzenie
Dane z monitoringu sugerują, że ogniska wywołane przez żywność stanowią mniej niż 5 procent odnotowanych przypadków zapalenia wątroby typu A w Stanach Zjednoczonych.1 Większość ognisk choroby występuje w jednym zakładzie spożywczym i jest wynikiem zanieczyszczenia niegotowanego lub uprzednio ugotowanego pokarmu przez zakażonego handlarza żywnością.2 Okazjonalnie bardziej rozpowszechnione ogniska związane z żywnością są związane z nieutwardzonym lub świeżym pokarmem skażonym przed dystrybucją, w tym skorupiakami, 3,4 sałatą, 5 oraz zamrożonymi malinami i truskawkami.6-9 W około 40 procentach zgłoszonych przypadków zapalenia wątroby typu A źródło infekcji nie może być zidentyfikowane.1 Niektóre z tych przypadków mogą być spowodowane spożywaniem skażonej żywności, ale małe grupy chorób przenoszonych przez żywność raczej nie zostaną uznane za pomocą obecnych metod prowadzenia dochodzeń.
Metody
Od 24 lutego do 26 marca 1997 r. Odnotowano 126 przypadków zapalenia wątroby typu A w hrabstwach Calhoun i Saginaw w stanie Michigan. Większość przypadków dotyczyła dzieci w wieku szkolnym i pracowników szkół. W 1996 r. Nie odnotowano żadnych przypadków w tych powiatach.
Od stycznia do 31 marca 1997 r. 19 przypadków zapalenia wątroby typu A zgłaszano do Maine State Bureau of Health. Siedemnaście z tych przypadków miało miejsce wśród dzieci w wieku szkolnym lub pracowników w ośmiu szkołach w całym stanie
[przypisy: cilostazol, diltiazem, bikalutamid ]
[więcej w: nowotwór płuc objawy, modlitwa do rany ramienia, olx pionki ]